Bytovka pre rodiny postihnuté zosuvom je pred kolaudáciou

28.05.2011 Prešov

Kapušany 28. mája (TASR) – Trojpodlažný bytový dom v Kapušanoch, okres Prešov, do ktorého sa má nasťahovať niekoľko rodín z lokality postihnutej zosuvom svahu, už pripájajú na inžinierske siete.
„Do dvoch týždňov by mala byť urobená technická infraštruktúra s tým, že na 16. júna je stanovený termín kolaudácie. Chceme dodržať slovo, že dom bude odovzdaný do konca júna. Bude to mať len jednu výnimku, zateplenie budovy respektíve fasády mimo balkónov sa bude prevádzať až v jesenných mesiacoch, aby tá bytovka dozrela,“ uviedol pre TASR starosta obce Jozef Pribula.
Okrem toho zamestnanci dodávateľskej firmy dokončujú montáž rozvodov kúrenia a ukladajú sa aj dlažby a podlahové krytiny. Starosta verí, že kolaudácia prebehne úspešne a rodinám, ktoré budú mať záujem napriek nedokončenému zatepleniu obvodových múrov, umožnia sťahovať sa do nových nájomných bytov už 1. júla.
V dome sa budú nachádzať tri trojizbové, dva dvojizbové a jednoizbový byt. Na výstavbu nájomných bytov obec dostala finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania a ďalšiu štátnu dotáciu v celkovej sume 366.000 eur. Na vybudovanie technickej infraštruktúry a inžinierskych sietí sponzorsky získala takmer 14.000 eur.
„Bytovku sme začali stavať v novembri minulého roka, vzhľadom na to, že bolo potrebné urýchlene zabezpečiť bývanie pre niekoľko rodín. Už predtým sa nám podarilo zo sponzorských peňazí a verejnej zbierky dokončiť osadenie 39 železobetónových pilót potrebných na spevnenie podložia,“ vysvetľuje starosta.
Zosuv pôdy pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna minulého roka, pre hroziace nebezpečenstvo muselo svoje domovy 7. júna opustiť takmer 80 ľudí. V ohrozenej lokalite sa v tom čase nachádzalo 23 domov a ďalšie tri novostavby. Merania preukázali narušenie statiky viacerých domov.
Doteraz bolo zbúraných päť domov, tento týždeň začali postupne rozoberať šiesty, ale vážne poškodené sú aj ďalšie. V ohrozenej lokalite je vyhlásená stavebná uzávera na päť rokov. Niektoré opatrenia na stabilizácii zosuvu sa už realizovali, sú však potrebné ďalšie.
 

Vyberte región

mark